Choć właściwości zdrowotne orzechów są powszechnie znane, produkty te wciąż rzadko goszczą w codziennym jadłospisie Polaków. Dla tych osób, które z określonych powodów nie lubią lub nie mogą jeść orzechów, doskonałą alternatywą może być pasta orzechowa. W poniższym artykule zawarte są m.im następujące informacje:

1. Czym jest pasta orzechowa i jak powstaje?

2. Właściwości pasty orzechowej

3. Sposoby wykorzystania pasty orzechowej w kuchni

Czym jest pasta orzechowa i z czego powstaje?

Pasta orzechowa, zwana powszechnie także masłem orzechowym, to nic innego, jak zblendowane na gładką masę orzechy. Jest to krem o gładkiej konsystencji, który powstaje w 100% z orzechów. W sklepach dostępne są także pasty orzechowe z różnymi dodatkami, np. syropu daktylowego, ciasteczek czy wiórków kokosowych. 

Najbardziej znana jest pasta powstająca z orzechów ziemnych, jednak produkt ten można przygotować w zasadzie ze wszystkich gatunków orzechów, m.in. z migdałów, orzechów laskowych, pistacji, a także mniej popularnych orzechów makadamia czy pini.

Właściwości pasty orzechowej

Wartość odżywcza i zawartość składników mineralnych i witamin pasty orzechowej będzie zależała od rodzaju użytych do jej produkcji orzechów. Generalnie, masło orzechowe to produkt gęsty odżywczo i dość kalorycznyZawiera dużą ilość białka i zdrowych tłuszczy, pozwalając utrzymać pod kontrolą poziom złego cholesterolu. Jest bogaty w witaminy z grupy B,  cynk oraz witaminę E. Korzyści z jego spożywania są na tyle duże, że jest opcją chętnie wybieraną przez osoby dbające o zdrowie.

Sposoby wykorzystania pasty orzechowej w kuchni

Pasta orzechowa stanowi idealny dodatek do słodkich śniadań. Doskonale komponuje się z naleśnikami, goframi oraz owsianką. Dodanie go do porannego koktajlu sprawi, że zapewni on uczucie sytości na dłużej i dostarczy dużej ilości białka.

Masło orzechowe jest cennym składnikiem zdrowych wersji klasycznych deserów. Można dodawać je do ciasta na babeczki czy batoniki oraz do kremów. Samodzielnie będzie stanowiło doskonałe nadzienie, np. do rogalików czy tartaletek.

Również w wersji wytrawnej, pasta orzechowa znajduje swoje miejsce w kuchni, jako dodatek do sosów, zup czy dressingów do sałatek. Zwłaszcza kuchnia azjatycka docenia głęboki smak i kremową konsystencję potraw z wykorzystaniem masła orzechowego.

Przy odrobinie chęci i z wykorzystaniem domowych akcesoriów kuchennych można przygotować pastę orzechową w domu. Dla tych, którzy doceniają wysoką jakość gotowych produktów, bogatą ofertę past orzechowych przygotował sklep.pi-nuts.eu, w którym znaleźć można zarówno pastę z orzechów ziemnych, jak i produkty typu masło migdałowe, masło kokosowe, masło pistacjowe, masło z nerkowca i inne podobne.